Ga naar de inhoud

Einde perron

Hardlopers zijn doodlopers en spoorlopers soms ook. Dat er aan het eind van het perron een ontmoedigingsbeleid wordt gevoerd is dus alleszins begrijpelijk.

Zelf heb ik (lachebekje) geen aansporing nodig om rechtsomkeert te maken; als ik op dat verre punt aanland is dat omdat er een trein is uitgevallen en ik de tijd do… verdrijf door wat/eindeloos heen en weer te wandelen. Hoe effectief een verbods- of waarschuwingsbord op die afgelegen plek is, laat zich moeilijk vaststellen. Wel constateer ik dat de psychologische benadering verschilt per station.

Hier in Wijhe doet men een beroep op de solidariteit van de asociaal en suïcidaal met de veelgeplaagde NS-reizigers: ‘Help vertraging voorkomen’. Of is het de bedoeling hen af te leiden met een hoofdrekenopdracht? ‘1.400.009 boze treinreizigers per jaar missen hun aansluiting.’ Dat is per dag…? En hoeveel worden er niet boos en vinden het prima? ‘2933 mensen komen te laat op hun afspraak’. Met plaatje van opstijgend vliegtuig dat – dat zal je altijd zien – geen last heeft gehad van startbaanlopers).

Ik ben niet direct overtuigd, Wijhe…

In Utrecht is aan het verbodsbord een summiere uitleg toegevoegd – voor wie niet weet dat rijdende treinen groot en sterk zijn en weinig empathisch en bovendien heeft gemist dat ze tegenwoordig elektrisch worden aangedreven (itt tot de paardentram van weleer).

Groningen gokt volledig op de gezagsgetrouwheid van de perronwandelaar. Oh, mag het hier niet? Nou, dat heb ik weer! Pechvogel dat ik ben!! Goed, dan zoek ik wel even op zelfdoding.nl of er nog andere opties zijn…

In Deventer voert de route langs goed onderhouden bloemperken, uitgestrekt en mooi genoeg om de somberste gedachten wat af te zwakken. En dan is er onder het standaard verbodsbord een ander, met een telefoonnummer: ‘IK LUISTER… Lijkt het leven je uitzichtloos? wat je verhaal ook is, ik luister graag.’

Als het multiple choice was, zou ik D kiezen. Of E toevoegen, bij wijze van experiment. Een eigenwijs worteltje als levensredder, is dat al geprobeerd?

P.S. Zie ook ‘Dood en Gladiolen


 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *