Ga naar de inhoud

Do not adjust your set

‘Do not adjust your set’ was de klassieke tekst waarmee in tijden van weleer de BBC haar kijkers meedeelde dat er een technische storing was. Dus niet op je knieën voor het toestel aan de knopjes gaan pielen of op het dak de antenne anders richten. Het ligt aan ons!

Ik moest er gisteren aan denken. Wie het vorige stukje heeft gelezen, weet dat we door het overlijden van mijn moeder het een en ander emotioneel te verhapstukken hebben in de familie. Dat merk ik zelf vooral als ik iets probeer te doen waar aandacht voor nodig is. Lezen wil nog niet echt; puzzelen soms. Dom voor de tv hangen gaat daarentegen des te beter, hoewel… Gisteren bij Feijenoord – PSV liep er hinderlijk een verticale rouwband over het scherm.

 

‘Adjust your mindset’ dacht ik eerst, direct de ‘fout’ bij mijzelf zoekend. Want het kwam mij volkomen bekend voor dat er momenteel door allerlei dagelijkse activiteiten een zwart streepje loopt.

Dat er om het speelveld netten hingen leek mij veel vreemder. Ah… anti-wegwerpaansteker, anti-vuurwerk, anti-veldbestormer. En die netten moesten natuurlijk ergens aan worden bevestigd. Aan palen, had iemand bedacht. Ik onderging het tamelijk gelaten, wat ook gold voor het schouwspel achter die netten.

Vanochtend (wat voert zo’n brein ‘s nachts uit?) werd ik wakker met een verfijning van het idee van die irritante netten. Kan je het zicht op het veld niet af laten hangen van het gedrag van het publiek? Ik dacht aan iets met lamellen. Als er uit een bepaald vak iets aanstootgevends wordt gegooid of geschreeuwd, wordt een op de drie lamellen voor die tribune uitgerold. Dan krijgt de fan zoiets te zien.

Bij aanhoudende incidenten kan dat worden opgevoerd naar 2:3.

Of (in extreme gevallen, jullie waren gewaarschuwd!) 3:3.

En als het legioen bij wijze van penitentie een verzoenend spreekkoor heeft laten klinken of zich op een andere manier boetvaardig heeft getoond, mag het weer iets meer van de wedstrijd zien. Vanuit pedagogisch oogpunt lijkt me dat raadzaam. De uitwerking laat ik voor vandaag graag aan de KNVB over – ik heb nog een behoorlijke leesachterstand in te halen en ook het gemoed blijft wankel.


 

1 reactie op “Do not adjust your set”

  1. Julia Henneman

    Heel MOOI , al die ROUWbanden , Marius. Dat gaat nog wel even zo door , kan ik je uit ervaring vertellen. ANYTHING THAT WORKS ! ( om met Jack Nicholson te spreken ) XJ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *