Ga naar de inhoud

Risk-assed banking

Als leraar Engels besta ik voor 90% uit rood potlood, heb ik hier weleens geschreven (gekscherend, hè, gekscherend!). Ik verbeeldde me dat het percentage na mijn pensioen geleidelijk was afgenomen maar vanochtend gloeiden de rudimentaire hersengebieden die bij correctiewerk worden geactiveerd ineens fel op in het hele spectrum tussen scharlakenrood en purperpaars.

In Trouw was ik aangeland bij zo’n zielloos katern met gesponsorde content waar (of vergis ik mij?) niemand op zit te wachten. ABPaymentflows BV (????) was een van de inzenders. Ik behoorde duidelijk niet tot de doelgroep – haute finance is niet mijn ding – maar boven de foto van drie imponerende glazen doch ontransparante facades waarachter zij hun financiële tovenaarskunsten bedrijven stond een kop die mij onwaarschijnlijk voorkwam:

Blockchain reduceert risico assed based financiering bank.

AsseD?

Ik ken ‘tight-assed’ (zuinig of muggenzifterig), ‘half-assed’ (halfslachtig), lard-assed (voor iemand met overtollige reuzel in het achterwerk) en meer van dat soort samenstellingen. Risico assed?!?

Ik liet mijn ogen over de ‘content’ glibberen en zoals ik al vreesde: vlottende activa, slots, annuïteitenlening in STP-vorm, inhouse financiering, factoring, time-to-bank, hardwarepartner…

In het artikel staat twee keer de spelling ‘asset based’ en een keer staat het gespeld zoals in de kop, ‘assed based’. Nu moet ik er alleen nog achter komen waarom zo’n spelfout mij bijna even veel vreugde bezorgt als de verzengende eindsprint van Femke Bol bij de 4×400.

Nee, dat is sterk overdreven, maar een maniakale grijns was er wel degelijk. Ik vrees dat het iets te maken heeft met een minderwaardigheidscomplex tegenover de financiële elite; mijn communicatie met de wereld van het grote geld beperkte zich de afgelopen jaren tot hun berichtjes dat de rente op mijn asseds / assets was verlaagd van 0, 007% naar 0,004%. En verder moet je maar hopen dat ze weten wat ze doen en dat hun financiële constructies betrouwbaarder zijn dan hun spellingcontrole, zodat ik als kleine man nog even heb tot de volgende Krach of Crunch.


 

1 reactie op “Risk-assed banking”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *