Ga naar de inhoud

Droes voor u

  • Een opvallende, nog niet zo bekende stijger onder populaire jongensnamen is Droes – het overwegen waard voor wie zwanger denkt te zijn van een stoere robbedoes.
  • Droes is een natuurlijke, co2-neutrale vervanger van synthetische producten en een ideale vulling van matrassen, kussens en winterjassen. Droesdraad is onverslijtbaar en wordt gebruikt door veganistische couturiers.
  • Droes heeft een licht wrange smaak, die even wennen is, maar dagelijks een scheutje droes toegevoegd aan bijvoorbeeld pap of kwark doet wonderen voor stoelgang en bloedsomloop.
  • Uit een enquête bleek dat 78% van de Nederlanders overheidssteun voor startups in de droessector in principe toejuicht.

De huisdichteres en ik hadden een wandeling gemaakt bij de Duursche Waarden en speelden met ‘droes’. Tot dan toe was er geen ‘droes’ in ons leven geweest, wij leidden een volstrekt droesloos bestaan en dat zou zo zijn gebleven zonder de goede bedoelingen van boswachter Natalie. Die had bij een toegangshek een gelamineerd info-blad opgehangen over een droesuitbraak onder de kudde loslopende pony’s in het gebied.

Er was geen reden tot ongerustheid: droes ziet er weliswaar naar uit, maar de zeer besmettelijke luchtweginfectie geneest vanzelf. Tot zover het goede nieuws. Maar wat er verder op dat blaadje stond… Een van de symptomen zijn abcessen van de lymfeknopen. Sneu voor die pony’s, dacht ik, maar the worst is yet to come: ‘Deze abcessen breken vanuit de keel naar buiten dwars door de huid heen.’

‘Dat ziet er naar uit’ (dat haalt je de koekoek! Dagklad-red.), maar is tevens een teken van herstel, volgens Natalie.

Wij waren het er op twee punten mee oneens! Nou ja, inhoudelijk klopte het ongetwijfeld, maar 1) waarom moeten (ik vraag het maar even, streptococcus equi equi!) ziektes toch vaak zo vies en zo onaangenaam zijn? 2) waarom worden er mooie woorden gegeven aan lelijke kwalen?

Ik (geen paardenjongen/ -meisje) keek nog even waar die edele dieren nog meer aan kunnen lijden. Drukkingen, blue tongue, mond- en klauwzeer, mok, regenschurft, zandkoliek, rotstraal, etc. Ja, duidelijk, geen feestje, dat wil je allemaal niet hebben als paard of pony. Maar ‘droes’?

Was dat niet een schitterend woord geweest voor uitgebloeide planten bijvoorbeeld – een plant met een begin van herfst in zich?

Bermdroes

Mijn zoekmachine DuckDuckGo geeft bij ‘droes’ veel afbeeldingen van ‘drones’. Google doet het beter. Dus liefhebbers van pus en abcessen kunnen daar terecht. Ik toon liever mijn mooiste paardenfoto van de afgelopen weken.


 

 

5 reacties op “Droes voor u”

  1. Ben nooit een gebruiker geweest van stopwoordjes. Mijn broer wel; ‘pats’ was een tijdje bij hem in zwang wanneer een bewering benadrukt moest worden. Iets kan natuurlijk ‘te gek’ zijn wanneer het heel bijzonder is. Ik heb daarvoor in de plaats weleens ‘te droes’ gebruikt totdat ‘iedereen’ het zei. Moest ik even aan denken. Trouwens (het stopwoordje van mijn 4 jarige kleinzoon) voor die pony’s bij jou hebben wij het eens op een lopen moeten zetten; ze hadden een ongezonde belangstelling voor onze doodsbange honden! Beterschap voor hen.

  2. Marius Jaspers

    @Cees: Ja, ‘te droes’! Dat was me ontschoten, ik heb het zelf nooit gezegd, maar het komt allemaal weer terug!

  3. Toch wel een gemiste kans dat Dries Roelvink nooit een van zijn kinderen Droes heeft genoemd. Dries&Droes lijkt mij een uitstekende artiestennaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *