Ga naar de inhoud

Uh… nee!

Wijhe krijgt een volwaardige bibliotheek, concludeerde ik toen ik de raadszaal verliet, tevreden over mijn dorp.

Dat schreef ik op 26 juni, de dag dat de voltallige raad instemde met een subsidieaanvraag, die – mits gehonoreerd – kansen bood om het huidige ‘servicepunt’ om te bouwen tot een plek met meer boeken en betere faciliteiten.

‘Mits’ dus. Die aanvraag werd echter afgewezen (landelijk werd tweemaal het beschikbare bedrag aangevraagd). De voltallige raad stond direct op zijn achterste benen / ontplofte / ging tekeer als de F-side in de Arena na het tweede eigen doelpunt van een door die louche Mislintat aangetrokken Bulgaarse ex-onderbondspeler.

Uh… nee!

Want dat ‘voltallig’ hierboven wekt een verkeerde indruk. De coalitiepartijen moesten in juni met veel pk’s over de streep worden getrokken om tot die subsidieaanvraag te komen. Onder druk van de publieke opinie stemden ze uiteindelijk in. Contre coeur, vermoed ik. Vertegenwoordigers van CDA, VVD en Gemeentebelangen worstelden met het woord ‘laagtaalvaardigen’, dat ze verhaspelden tot varianten als ‘taallaagvaardigen’ en ‘vaagtaalaardigen’ – het had er alle schijn van dat het niet een groep betrof waar hun warmste belangstelling naar uitging.

Die indruk wordt versterkt nu de aanvraag is afgewezen. Er werd door pleitbezorgers voor een echte bibliotheek gehoopt dat Olst-Wijhe een nieuwe gooi zou doen bij de volgende subsidieronde. Aan de onzekerheid kleefden financiële risico’s voor Hemeltjen, de eigenaar van het beoogde pand, maar Bibliotheek Salland was (uiterste poging!) bereid tot een voorschot als de raad zou instemmen met een nieuwe aanvraag.

Uh… nee!!!

‘A public library is the most democratic thing in the world.’ Deze uitspraak van Doris Lessing wordt vandaag aangehaald door Marli Huijer in haar Trouw-column. Daar zit veel waarheid in, maar wat te doen als een gekozen democratisch orgaan zo lomp en kortzichtig voor een plan gaat liggen?

Als hun Audi-garage dreigde te worden afgewaardeerd tot een autoservicepunt zouden ze hemel en aarde bewegen om dat te voorkomen, denk ik wrokkig, ontevreden over mijn dorp.


 

 

1 reactie op “Uh… nee!”

  1. Ik zeg niks!
    (Ook niet dat Wijhe een uitstekende treinverbinding heeft met Zwolle en Deventer)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *