Ga naar de inhoud

Sallandse Alpen

De vriendelijke glooiingen van de Sallandse Heuvelrug mogen zich verheugen in een stijgende populariteit onder wandelaars en toeristen uit binnen- en buitenland.

Minder bekend is dat deze zachte welvingen in het landschap de uitlopers zijn van het Sallandse Hooggebergte, dat slechts door doorgewinterde trekkers kan worden bedwongen. Anderen doen er goed aan die gevaarlijke en onherbergzame streek tegen iedere prijs te mijden.

De schaarse bergpassen in dit onbegroeide massief zijn schier onbereikbaar – volgens de overlevering vond in de zevende eeuw (voor of na Chr. , daarover verschillende de geleerden van mening) de Bulgaars-orthodoxe missionaris St. Grovalov als eerste een doortocht naar de IJsselvallei, samen met zijn onafscheidelijke muilezel Bojidar III.

De begaanbaarheid van het barre gebied wordt ernstig bemoeilijkt doordat de hellingen geheel zijn bedekt met keien ter grootte van menselijke schedels. De lugubere aanblik hiervan werkt onervaren reizigers na verloop van tijd op het gemoed en leidt bij uitputting tot hallucinaties, zeker in de avondschemering of met noodweer.

Qua fauna heeft de biotoop niets maar dan ook niets te bieden, tenzij je het ongeluk hebt een zeldzame bietendief te betrappen. Ten slotte een woord van waarschuwing aan alpinisten die het Sallandse Hooggebergte op hun emmerlijst willen zetten: de hoogste toppen laten zich uitsluitend zien na de oogstmaand. Na luttele weken lossen ze op onverklaarbare wijze geheel op.

 


 

1 reactie op “Sallandse Alpen”

  1. Wellicht ben ik abuis, maar ik meen mij toch werkelijk te herrinneren dat het Bojidar II was.
    Verder een uiterst informatief stuk geschiedschrijving!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *