Ga naar de inhoud

Cultureel compatibel (slot)

‘Culturele compatibiliteit met Nederland’ – je moet er maar op komen! Nou ja, voor zulke vondsten hebben we Forum en de verdienste van de kreet is in elk geval dat hij mij aanzette tot een ernstige beschouwing over mijn eigen verbondenheid met de wereld om mij heen, te beginnen met die Jumbo-supermarkt (zie hier voor deel 1) in een vinex-wijk bij Alkmaar.

Ik scoorde laag. Dat er 68 mm of cm regen viel in drie dagen beïnvloedde mijn compatibiliteit wellicht negatief, maar daarop wil ik het niet gooien dat ik me afvroeg waar het was misgegaan met de maatschappij. Welke afslag had ik gemist? In welke dijk had ik (non-activist) misschien een vingertje moeten steken?

Het begon ermee dat we langs de Kanaaldijk liepen, waar magnifieke huizen stonden. De regen had de meeste pixels uit de lucht gewassen, dus mijn foto’s doen geen recht aan de schoonheid van de rieten boerderijdaken en het houtsnijwerk. Niettemin, ik vergaapte me, daar in Koedijk.

Heus, ik ben niet van Stichting De Trekschuit Terug in de Nederlandsche Vaarten en grootmoeders tijd overgiet ik niet een sentimentele saus. Dus dat er tegenwoordig aan die dijk ook wordt getatoeëerd en gewellnest zal mij worst wezen.

Mijn niet te onderdrukken gevoel dat er iets wezenlijks verloren was gegaan werd veroorzaakt door het contrast met de overkant van het kanaal. Daar lag Rijksweg N9. Vanuit Den Helder leken de auto’s te worden afgevuurd met een soort servicekanon zoals ze dat bij tennisverenigingen hebben. En ze raasden er van vroeg tot laat. Geen oorverdovend gebrul op die afstand, maar ik was me sterk bewust van het ononderbroken verkeer van bestellingen, verlangens, wensen, driften, behoeftes, ongenoegen, bestemmingen, verplichtingen, deadlines, leveringen. Voor de andere rijrichting hadden ze ook zo’n kanon.

‘Bent u cultureel compatibel met Nederland zoals het nu is?’ had ik de bestuurders willen vragen als ze niet zo’n vliegende haast hadden gehad. Wij wilden zelf trouwens naar Bergen, dus die peiling over bestaanszekerheid, prijzen bij de pomp, sociale media, schone lucht, woningnood en migratie moest maar wachten. 22 november is nabij.

In Bergen viel mijn mond toch weer open bij de villa’s van Plan Meerwijk. in 1918 binnen een jaar uit de grond gestampt enne… Destijds waren er ook reactionairen en cultuurpessimisten die de tijdgeest hekelden en vonden dat het dorp door de nieuwbouw zwaar was ‘gehavend’. Die vervloekte Amsterdamse School!

 

In de namiddag wilden wij naar Bergen aan Zee, even uitwaaien op het strand en dan ergens eten. De huisdichteres opende de app van dienst. De laatste bus terug (een stukje van 5 km) bleek te vertrekken om 17.35 uur. OV9292, zeg dat het niet waar is!!!!!! Het was wél waar. Alkmaar konden we gelukkig nog wel bereiken. En dus namen we plaats bij de halte aan de overkant – sipjes, terwijl auto’s constant langs bleven jakkeren.

Zoals we daar zaten, had ik sterk het gevoel dat ik de wereld niet meer begreep, dat we met z’n allen ergens vies in waren getuind. Iets met Jumbo en Albert Heijn, iets met Amazon en Wehkamp, Volkswagen en Toyota, influencers en juice channels, Quote 500 en belastingparadijzen, KLM en Transavia, Unibet en de Postcodeloterij, Twitter en Tiktok. Dus ik niet alleen, zo’n slordige 17 miljoen mensen met mij…

Cultureel compatibel? Dan moet je toch nodig aan jezelf gaan twijfelen.


 

5 reacties op “Cultureel compatibel (slot)”

 1. Voor wat betreft jouw fictieve stichting ‘De Trekschuit..’; het verzinnen daarvan was totaal onnodig. In Nederland kennen wij namelijk sinds 1911 de Bond Heemschut.

  Zes uitroeptekens aan het eind van een zin vind ik meer iets voor influencers en juice channels. Een fatsoenlijke blogger doet zoiets niet.

  Voor Bergen zie: https://moedwil-en-misverstand.blogspot.com/2020/11/bergen.html
  Uit dit epistel mag blijken dat je aan Bergen-aan-Zee helemaal niks hebt gemist. Nou ja; de zee. Dat dan weer wèl.

 2. @Marius: Die ‘Farming textiles kunnen best leuk zijn, maar mijn stukje dateert uit 2020. Destijds waren er andere tijdelijke exposities.
  Desondanks pretendeert Museum Kranenburgh nog steeds de grootste collectie schilderijen uit de Bergense School te hebben (3500 stukken). Van een vaste expositie gewijd aan de Bergense school was in 2020 echter geen sprake. Of dat nu wèl zo is kan ik niet controleren. Als de situatie onveranderd is, wordt je als bezoeker bij het bekijken van de website nog steeds op het verkeerde been gezet.

 3. Marius Jaspers

  @Hans Valk: ik wou je alleen een beetje opvrolijken na het emotioneel lijden dat ik je aandeed met die zes uitroeptekens. Helaas………………….

 4. @Marius: Over emoties gesproken; ik zie dat mijn opmerking over die uitroeptekens te hard is aangekomen. Bij deze mijn excuses.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *