Ga naar de inhoud

Vergeten groente

Er is iets met de sfeer zo pal voor kerst dat maakt dat je jezelf niet bent. Of liever gezegd, ‘niet je beste zelf’. Er is een excuus natuurlijk. We worden al sinds Sint aftaaide gebaad in weeë sentimentaliteit, kleffe commercials en mierzoete films…

Van de weeromstuit stel je het doen van de Kerstboodschappen onverantwoord lang uit (het zogenaamde ‘prokerstineren’: tegen beter weten in hopen dat 25 december alsnog wordt afgelast). Vervolgens vergeet je op zaterdag toch één onmisbaar ingrediënt, waardoor je op zondag vlak voor sluitingstijd nog de AH binnen moet floepen. De winkel is op dat late tijdstip een verzamelplaats van alle chaoten, luiaards en principiële Kerst-weigeraars uit de wijde Wijhese omgeving (WWO). Sommigen halen onvermoede snelheden met hun karretjes, anderen blokkeren verlamd door keuzestress het doorgaand rijverkeer.

Ik moest schorseneren hebben. Vraag me niet waarom, maar ik had mijn zinnen gezet op schorseneren. Schorseneren waren ineens ontzettend gaan leven voor me, meer dan ooit tevoren. Alleen, waar waren ze? Was het wel schorsenerentijd eigenlijk? Bij de verse groente lagen ze niet. Het is een ‘vergeten groente’ volgens het recept, maar ja, als AH ‘m ook vergeet schiet het niet op natuurlijk. Was de hele schorsenerenoogst mislukt door de regen en waren ze massaal verzopen? Schorseneren, schorseneren… Kennen jullie dat, zo’n plotselinge obsessie met iets volstrekt willekeurigs?

Bij gebrek aan beter dan maar schorseneren uit een potje van HAK? Hadden ze ook niet. Asperges wel maar dat was mijn eer te na. Het blijft wél Kerst tenslotte. Besluiteloos draaide ik pirouettes met mijn lege kar. In de BONUS misschien? Ik kon het niet verkroppen. Ik had RECHT op schorseneren, was dat niet verankerd in de grondwet? Gefixeerd op alles wat dun, bleek en langwerpig was, draafde ik als een bezetene door de supermarkt en jawel! JOEHA!! Als ik me niet vergiste…

Ik had al zowat drie handenvol uit die bak gegraaid, toen ik me erover verbaasde dat ze al geschild waren.

Pas daarna verbaasde ik me erover dat die slappe, bleke dingen geen schorseneren waren.

Weet iemand hoe je aanstee-klont lekker klaarmaakt?


 

8 reacties op “Vergeten groente”

  1. Ik heb ze moeten bestellen bij de ecoplaza! Het zijn er wat veel, dus als je in de buurt bent…

  2. Ze zijn ongeschild niet wit maar zwart. Misschien kon je ze daarom niet vinden 😉

  3. Marius Jaspers

    Astrid: ik weet er alles van, het was echt moeilijk dit stukje te schrijven zonder het woord ‘ keukenmeidenverdriet’.
    Kiek: een schorsenerenlunch in 2024, in 020 of 0570? Lijkt me leuk ( dan schil ik ze).

  4. Dan heb je een correspondent in een watersnoodgebied en gaat het over de verkrijgbaarheid van vergeten groente.

  5. Schorseneren? Zitten af en toe in het groentepakket van Oosterwaarde, af te halen in de Kerkstraat, wel bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *