Ga naar de inhoud

Kleine stukje aarde

Ik heb het ook maar uit de krant (Trouw , 24 januari), maar het schijnt geen taboe meer te zijn om te zeggen dat Nederland vol is.

Nu de Staatscommissie Demografische Ontwikkeling 2050 heeft geadviseerd in te zetten op gematigde bevolkingsgroei, veren hele volksstammen verheugd op (vijftigste-generatie Batavieren, verre nazaten van de wilde Kaninefaten, verstokte Tubanten, frisse jonge PVV’ers). Zie je wel!

De problematiek is taai en complex, dus ik zal hier niets te berde brengen over woningnood, vergrijzing en werkgelegenheid. Wel verdenk ik de geleerde StaCom van een ernstige blinde vlek.

Het begint met de vraag wanneer een land ‘vol’ is. Bij een kliko of een vaatwasmachine is dat eenvoudig vast te stellen; bij een land ligt dat subjectiever. In alle acht peilingen die sinds 1983 zijn gehouden, was 90% van de autochtone Nederlanders het eens met de stelling dat de grens aan de wenselijke bevolkingsgroei was bereikt.

1983 – dat was nog vóór er zo roerend werd gezongen over ’15 miljoen mensen op dat hele kleine stukje aarde’ (Die schrijf je niet de wetten voor / Die laat je in hun waarde). Zo bezien zou het niet eens een oplossing zijn als er komend weekend op vrijwillige basis een stille Exodus plaatsvond van zo’n 3 miljoen mensen (‘Ik vertrek!’), waardoor we maandagochtend wakker werden met hetzelfde bevolkingscijfer als in 1983.

Zo’n volksverhuizing komt er niet, tenzij ik me erg vergis, dus de 18 miljoen inwoners zullen we in de nabije toekomst aantikken. Ik vraag me wel af of er door de StaCom ook gekeken is naar een andere statistiek. Een die mijn ervaring van ‘drukte’ tot op grote hoogte bepaalt. In 1970 reden er op elke duizend inwoners 167 auto’s; in 1983 was dat bijna verdubbeld naar 306; en inmiddels zitten we op 500 auto’s, dat wil zeggen 1:2. We naderen de 10 miljoen personenauto’s en zij naderen ons.

’10 miljoen vehikels op dat hele kleine stukje aarde/
(ze scheuren, stinken, toeteren/doordat we een monster baarden)’

Auto’s worden bovendien steeds robuuster. Zonder SUV tel je niet meer mee. Ik moet het niet overdrijven met mijn almachtsfantasieën, ik weet het, maar maak mij alleenheerser en mijn innerlijke Kim Jong-un zou alle buitenlandse auto’s zonder mankeren terugsturen naar de eigen regio. Een chaotische overgangsperiode van tien jaar neem ik as potentaat graag voor lief en daarna organiseer ik voor jullie een peiling met de vraag Is Noord-Korea Nederland vol?

P.S. In 2009 bepleitte ik (zelf autoloos burger) in Vicieuze Files al een verbod op particulier autobezit. De laatste zin van dat betoog luidde ‘Na afloop is er gelegenheid mij te lynchen.’

 


 

1 reactie op “Kleine stukje aarde”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *