Ga naar de inhoud

Blij van SIRE?

Straatjournaal februari ’24

Ik weet niet of ik daar nou blij van word… SIRE gaat zich met ons kwakkelende psychisch welbevinden bemoeien. De Stichting Ideële Reclame gooit er in een nieuwe campagne een dozijn tips tegenaan die de burger moed moeten geven. Hebben jullie even?

 1. Zoek de verbinding op
 2. Denk aan de mooie dingen
 3. Je kunt vaak meer dan je denkt
 4. Stel jezelf een doel
 5. Fantaseer over je hoop
 6. Enzovoort, t/m 12 (Achter elke angst schuilt een verlangen).

De makke van ‘Vind je lichtpuntje en durf te hopen’ is voor mij vooral dat de onus wordt gelegd bij de wanhoper, die als hij wegzakt in pessimisme onverwijld met zichzelf aan de slag moet. Had ik wel de juiste doelen? Waarom kan ik minder dan SIRE verwachtte? Waarom kan ik zo weinig ‘mooie dingen’ vinden?

Zelf ben ik zo langzamerhand tipmoe. Nou ja, met uitzondering van ‘fantaseer over je hoop’. Dat laat ik me geen tweemaal zeggen! Zo zou ik het toejuichen als de overheid ons geestelijk welzijn zou opvijzelen door middel van nationale kleurentherapie. Ik noem maar wat: we naderen in Nederland de grens van 10 miljoen personenauto’s en alsof dat niet bedroevend genoeg is, spuiten ze de grote meerderheid van die gevaartes zwart of asfaltgrijs. Files worden zo eindeloze begrafenisstoeten. Mag het wat frivoler, dames en heren weggebruikers? Doe iets aan de autodiversiteit, behoed vrolijke kanariegele en zuurstokroze auto’s voor uitsterven!

Nog meer ongewenst zwart: het macho-uniform van hooligans, knokploegen en relschoppers. Ik fantaseer (met dank aan SIRE) over een spoedwet die zwarte mannenlaarzen uitbant – in de maten 43-50 uitsluitend nog ‘limoen’, ‘pistache’ of ‘hyacint’! Idem voor agressief zwarte jacks – voortaan mag de ‘harde kern’ het stadion uitsluitend betreden in testosteronverlagend lila, babyzachte lamswollen truitjes in de clubkleuren of T-shirts met een onschuldig bloemetjesmotief. Met wat geluk zal een lieflijker voorkomen gepaard gaan met een gedragsverandering ten goede.

Inderdaad goed voor het humeur, een beetje fantaseren over een fleuriger toekomst, maar het voelt toch of je een zwerm tropische vlinders vrijlaat in winters Lapland.

Schreef ik net nou dat ik tipmoe ben? Ja, en tegelijk merk ik hoe lastig het is om jezelf een tipverbod op te leggen. Want tegen SIRE zou ik willen zeggen: ‘Als ik jullie één tip mag geven, al jullie goedbedoelde tips zitten boven de schouders. Extra huiswerk voor het murw gepiekerde brein. Bedenk, onder onze non-stop malende grijze cellen zit nog een heel stuk mens, dat kan salsadansen, Grieks-Romeins worstelen, tobbedansen, touwtrekken, wandelen, hoela-hoepen of zwemmen in buitenwater dat zo godsgruwelijk koud is dat je zorgen over klimaat en de opmars van extreemrechts meteen verdampen, nee… bevriezen.

In Trouw kwam ik het mooie woord ‘valideren’ tegen. In een artikel over de Stichting Naastentraining, die hulp biedt aan familieleden van mensen met ernstige psychische klachten. Wat te doen als je zoon of dochter zich achtervolgd waant door vijandelijke spionnen? Je eerste opwelling is om zulke theorieën te ontkrachten met argumenten en bewijzen. Fout. Wat beter schijnt te werken is om er gedeeltelijk in mee te gaan en geïnteresseerd door te vragen.

In het verlengde daarvan: het heeft geen zin om tegen mensen met een depressie te zeggen ‘kijk eens hoe fraai die paddenstoelen daar op die boomstam groeien’ of ‘zie je die grappige wolkenlucht?’ Door ze op zo’n manier op te beuren toon je vooral dat je ze totaal niet begrijpt.

Als het bovenstaande klopt, had SIRE dus beter een andere poster kunnen uitgeven. ‘Neerslachtige Nederlanders, jullie hebben volkomen gelijk. Het klimaat is kaput en Poetin komt eraan. We gaan allemaal naar de verdoemenis. De mens is van nature eenzaam, bang en slecht. Kop op en hou je taai’


 

3 reacties op “Blij van SIRE?”

 1. Ja, het is een tekst van SIre die wel wat wee en lief is, vast goedbedoeld. Maar onlangs las ik een gedicht op een muur dat de lezer ervan opriep tot positiviteit en hoop. Dat was aan de Westergracht in Haarlem. Toen dacht ik ook even: succes. Maar daarna had ik daar een heel prettig weekend. Of er verband is tussen het lezen van dat muurgedicht en het leuke weekend weet ik niet.
  (Regelmatig hardlopen kan idd helpen om depressiviteit tegen te gaan, ook al neem je je brein natuurlijk wel mee tijdens je rondje).

 2. Julia Henneman

  LIMOEN ! PISTACHE ! HYACINTH ! Ik bewaar trouwens al jarenlang een krantenknipsel
  met de kop : ” Neerslachtigen presenteren beter dan vrolijkerds ” . Een HOOPgevend verslag van een interessant wetenschappelijk onderzoek. Het knipsel is nu even kwijt,
  maar gelukkig heb ik de portee ervan opgeslagen in mijn kop … XJ

 3. Mijn droom/fantasie is dat iedere Nederlander (lees: stemgerechtigde) het nu gemiddelde IQ van 100 haalt! En dan nieuwe verkiezingen….PATS.
  Ach, dromen zijn bedrog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *