Ga naar de inhoud

Hasjhond en truffelvarken

‘Extra wijkagent dichtbij’ opent de Stresstor/Stentor vandaag het regiokatern Salland.

Een wijkagent is per definitie dichtbij, dacht ik eerst naïef. We schijnen er al twee te hebben in onze dubbelgemeente Olst-Wijhe; de mannen worden in het artikel zelfs met voor- en achternaam genoemd. Leg het niet uit als kritiek op hun beider functioneren, maar zelf (hoewel zeer ambulant) heb ik ze nog nooit langs zien koddebeieren: ‘Moi, Marius, nog ergens een wetsovertreder gezien, dan reken ik die nog effe in vanochtend.’

Slechts twee wijkagenten op 17.000 inwoners? Genoeg reden voor de vier coalitiepartijen om zich hard te maken voor versterking (= die extra wijkagent uit de kop). Ze willen mee gaan touwtrekken om de 3,8 fte die binnenkort beschikbaar komen voor de veiligheidsregio IJsselland-Zuid. De grootste lokale partij, Gemeentebelangen,  pleit naar eigen zeggen al tien (!) jaar voor versterking van de politie en daar komt bij dat we met stip stijgen in de top 1000 van Nederlandse narco-gemeenten. ‘Olst-Wijhe kampt met een serieus drugsprobleem en dat is ook de politiek niet ontgaan’ aldus de Stresstor.

Nou nou nou… ‘niet ontgaan’?

Hier laste ik een korte hinnik- en grinnikpauze in. ‘Is ook de politiek ten langen leste niet ontgaan’ komt meer in de buurt. Een drugsopslag werd ontdekt pal achter het zachtsnurkende gemeentehuis. En er is een drugslab ontmanteld bij Den Nul. De fractievoorzitter van Gemeentebelangen keek vanuit huis uit op de schuur waarin het was ondergebracht. Maar ja, zo’n politicus zit begraven onder stapels hoofdpijndossiers en taaie kadernota’s; de ramen werden verduisterd door bestemmingsplannen en zienswijzen, dus die had niets in de smiezen.

Waar het aan schort, volgens deze Ronnie Niemeijer, is de meldingsbereidheid (dus niet het gezichts- en reukvermogen). Het is de Sallandse mentaliteit van ‘leven en laten leven’ (lee’n ‘n laa’n lee’n, plat gezegd). Dat klinkt weliswaar gemoedelijk, maar je vangt er geen boeven mee. Vandaar dat ieder van ons wordt aangespoord zijn innerlijke Commissaris Rex of Inspector Morse te activeren.

Zou het helpen? Ik hou daar mijn twijfels over, die mentaliteit is al zo oud als de Lemelerberg. Liever zou ik (maar ja, ik ben geen raadslid) mijn hoop vestigen op bestaande organisaties die nu al zeer zichtbaar zijn op straat. Ik dacht aan de hondenuitlaatservices. Geef die subsidie voor een drugshond, die undercover meeloopt met de rest van de meute en aanslaat zodra hij aceton of wietdampen bespeurt. En om jullie kritiek voor te zijn: voor het buitengebied kunnen vast een paar scharrelvarkens worden afgericht. Als die beesten ondergrondse truffels kunnen ruiken, moet het met verdachte jerrycans toch ook lukken?


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *